Program 2019-2020

Søndag den 8. sept. 2019: Grundtvigs fødselsdag:  

Fejres i Skærum Mølle, Vemb.                                                    

 

Mandag den 23. sept. 2019 kl. 19.30 i Lunden:

Museumsinspektør ved Silkeborg Museum,
Keld Dalsgaard Larsen: ”Silkeborg på gadeplan”.

Silkeborgs historie fra nye vinkler. Museumsinspektør Keld Dalsgaard Larsen vil fortælle om Silkeborg gennem tiderne fra gadeplan. Om gader, gadenavne, gadeliv, gadedrenge og givetvis en del mere.

Arr. i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Mandag den 7. okt. 2019 kl. 19.30 i Lunden: 

Ph.D, middelalderhistoriker Ane Bysted:
”1219: Østersøkorstogene og Dannebrogsmyten”.

I 2019 er det 800 år siden, at Dannebrog ifølge myten faldt fra himlen og sikrede sejren for de danske korsfarere ved Tallinn. Men hvorfor var Valdemar 2. og ærkebiskop Anders Sunesen på korstog i Estland i 1219? Hvornår opstod myten om Dannebrog, og hvordan blev flaget til det symbol, vi kender i dag?

Arr. i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Mandag den 21. okt. 2019 kl. 19.30 i Lunden:

”Et lille Band”.
Generalforsamling.

Bandet spiller ”musik for voksne”, og rent musikalsk befinder bandet sig et sted mellem vise/folk og blød pop. Sangene er bandets egne og på dansk.

”Et lille Band”: Karina Nielsen – sang, Heidi Bak Nielsen – klaver, Morten Bødker – bas, Joan Frost - cajon, flygelhorn, sang, Stig Skovbo - guitar, mandolin; alle med tilknytning til Engesvang.

Mandag den 4. nov. 2019 kl. 19.30 i Lunden:

Forstander ved Diakonhøjskolen, Århus, Jens Maibom Pedersen: ”Mennesket er ingen ø - perspektiver på liv og tilværelse”.

Foredraget vil med afsæt i historier og for­tællinger indfange et helt grundlæggende og afgørende perspektiv ved vores fælles liv og tilværelse:

VI ER IKKE ALENE
Mennesket er ingen ø, men en del af en fælles verden, et fælles liv, et fællesskab.

At det forholder sig sådan - at mennesket er vævet ind i andre menneskers liv og færden - er naturligvis en påstand. Men sådan én, der ikke er til at komme uden om. Og hvorfor skulle man?

Til gengæld kunne man passende overveje, hvilken betydning det får, at vi mennesker er overladt til hinanden!

Arr. i samarbejde med Folkeuniversitetet

Mandag den 18. nov. 2019 kl. 19.30 i Lunden:

Cand.mag. forhenværende højskoleforstander på Rude Strand, Aage Augustinus:

”Livet er ikke lutter matematik – et foredrag om den svenske forfatter P. O. Enquist”.

Udgangspunktet er P. O. Enquists erindrings­roman, ”Et andet liv”. Den følger forfatteren fra barndommen i Nordsverige, hvor grunden blev lagt på godt og ondt til forfatterskabet. Smertepunkterne må med, dem slipper han ikke fri af, men må lære at leve med. Og dog, hvor ondt det end gør, er der håb og mulig mening.

Arr. i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Mandag den 13. jan. 2020 kl. 19.30 i Lunden:

Formand for Rådet for Socialt Udsatte,
Jann Sjursen: ”På kanten af samfundet - udsatte i Danmark”.

Danmark er et af verdens rigeste lande, hvor få har for meget og færre for lidt. Alligevel går det skævt for stadig flere. Fattigdom og ulighed er stigende, og mange med misbrug og psykiske lidelser får ikke de tilbud og den hjælp, de har brug for. Formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, tager temperaturen på vores solidaritet, når det gælder udsatte i vores samfund.

Arr. i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Mandag den 27. jan 2020 kl. 19.30 i Lunden: 

Sognepræst i Århus, tidl. KK44 koordinator, Louise Højlund: ”Barnetro og billeder - om Simon Grotrians særegne forfatterskab”.

Digteren Simon Grotrian er en ener. Hans særegne forfatterskab kan måle sig med de største. Det er salmer til nutid og fremtid, der samtidig indfælder sig i en historisk tradition, der blandt andet tæller H. C. Andersen, Kingo og Grundtvig. Gud har givet ham en salme­tunge, eller skulle man måske snarere sige en salmepensel, for det er næsten som om han maler salmer. Salmer med en masse billeder, som vi ikke behøver at forstå, men som vi denne aften vil se på - som et billede af Chagall. Her er humor og alvor, barnetro og rørende billeder.

Arr. i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Mandag den 24. feb. 2020 kl. 19.30 i Lunden:

Cand.theol. valgmenighedspræst, Kristoffer Garne: ”Sindbilled-Sprog. Grundtvigs forståelse af mytologi i psykologisk belysning.”

N.F.S. Grundtvig (1783-1872) viede en stor del af sit liv til en beskæftigelse med fortidens myter, og blandt hans hovedværker findes den store bog Nordens Mythologi eller Sindbilled-Sprog fra 1832. Foredraget vil belyse Grundtvigs syn på mytologi – græsk, nordisk og jødisk-kristen – og diskutere relevansen af Grundtvigs tolkning af mytologien som ”sindbilledsprog” i en nutidig sammenhæng under inddragelse af bl.a. C.G. Jungs dybdepsykologi.

Arr. i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Mandag den 9. marts 2020 kl. 19.30 i Lunden:

Ass. Professor i sociologi ved Ålborg Universitet, Anders Petersen: ”Præstationssamfundet driver rovdrift på os!”.

Vi er blandt verdens lykkeligste folk, men alligevel florerer stress, angst og depression. Særligt de unge er hårdt ramt. De er pylrede og forkælede, råber nogen, mens andre mener, at de unge psykologiserer alting. Jeg mener, at de unge er ramt af præstationssamfundet, som sætter dem under et voldsomt pres. Et pres, der ikke kun er forbeholdt de unge, men som mærkes i store dele af befolkningen. Hvordan skal vi forstå dette, og hvad kan vi eventuelt gøre ved det?

Arr. i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Programmer, denne og tidligere sæsoner

Del siden:

Bliv medlem

Bliv medlem af Silkeborgs ældste kulturelle forening. Fra kun kr. 300,- pr. år. 

Se hvordan du bliver medlem »
Silkeborg Højskoleforening
Skabertrang